Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
zlatni standard

Što se krije iza Solgarova „zlatnog standarda”?

Tržište dodataka prehrani među najvećima je u sektoru ljudskog zdravlja i raste svake godine. Prema pojedinim izvještajima za 2022., globalno tržište dodataka prehrani iznosilo je 152 milijarde američkih dolara i ima tendenciju rasta od 8,5 % na godinu1. Vrlo je teško u takvom izobilju suplemenata i reklama pronaći najkvalitetnije i najbolje koje su prilagođene potrebama pojedinca.

Svi dodatci prehrani podliježu zakonskoj regulativi

Najvažniji zakonski zahtjevi za stavljanje u promet dodataka prehrani u Republici Hrvatskoj (a slično je i u ostatku svijeta) obuhvaćaju kontrolu zdravstvene ispravnosti i registraciju pri Ministarstvu zdravstva2. Ti zahtjevi nisu ni približno strogi kao oni za lijekove. Zbog takvih relativno blagih zahtjeva na tržištu postoje velike razlike u kvaliteti među dodatcima prehrani, a s druge strane lijekovi različitih proizvođača moraju ispuniti iste kriterije kvalitete, učinkovitosti i sigurnosti primjene. Pojedini proizvođači posvećuju veliku pozornost kakvoći svojih dodataka prehrani, a Solgar je jedan od najpoznatijih.

Što Solgarov „zlatni standard” uistinu čini zlatnim?

Priča o Solgaru počinje 1947. godine u Sjedinjenim Američkim Državama predstavljanjem prvog multivitamina (Naturvite) koji je sadržavao 30 različitih vitamina, minerala i aminokiselina iz prirodnih izvora (povrća)3. Već se tada ime Solgar povezivalo s prirodnim sastojcima i proizvodima iznimne kvalitete, a tako je ostalo i do danas. Kao što smo spomenuli, visoka kvaliteta nije obaveza za proizvođače dodataka prehrani, ali je ono što ih razlikuje. Tako Solgar proizvodi suplemente prema najvišim standardima kvalitete, u malim serijama, koje se strogo analitički ispituju, slijedeći pravila dobre proizvođačke prakse (GMP)4 i često prema propisima farmaceutske kvalitete, npr. filtracija vode odgovara kriterijima iz američke farmakopeje. Sastojci za Solgarove proizvode prirodnog su podrijetla kad god je to moguće, odgovaraju strogim zahtjevima, a u proizvodnji se izbjegavaju umjetna punila, bojila i sastojci GMO-a. Formulacije se temelje na znanstvenim istraživanjima i inovacijama u koja se neprestano ulaže5. Sve navedeno poznato je kao Solgarov „zlatni standard” u proizvodnji dodataka prehrani. Danas Solgar proizvodi više od 300 različitih dodataka prehrani i prisutan je u više od 60 zemalja svijeta u kojima je zadobio povjerenje milijuna potrošača.

Je li Solgar pravi izbor za Vas?

Nutritivne su potrebe svake osobe različite i ovise o mnogim čimbenicima: dobi, načinu života, okolini, kroničnim bolestima itd. U skladu s tim treba i suplementaciju prilagoditi pojedinačnim potrebama i zato nije svaki dodatak prehrani primjeren za svakoga, kao što ni dodatci prehrani nisu zamjena za raznovrsnu i uravnoteženu prehranu. Solgar nudi formulacije prilagođene vegetarijancima, veganima, proizvode bez glutena i bez mlijeka te košer i halal certificirane proizvode. Ne smiju se zanemariti ni receptni ili bezreceptni lijekovi koji se koriste, u tom slučaju neki dodatci prehrani mogu biti čak i štetni. Pročitajte naš blog post o tome koje kombinacije lijekova i dodataka prehrani treba izbjegavati. U svakom slučaju, prije prvog uzimanja nekog dodatka prehrani zatražite savjet svojega liječnika ili ljekarnika koji će sve moguće interakcije uzeti u obzir.

Prepoznajte svoje potrebe

U moru dodataka prehrani s najrazličitijim omjerima vitamina i minerala, najvažnije obilježje koje ih razlikuje jest kvaliteta. Solgar nudi visokokvalitetne suplemente proizvedene prema „zlatnom standardu” i prilagođene različitim potrebama, a mi te potrebe trebamo prepoznati na ispravan način.

Važno je držati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

  1. https://www.vantagemarketresearch.com/industry-report/dietary-supplements-market-2031. Pristupljeno 26. lipnja 2023.
  2. Pollak, L. Dodaci prehrani i hrana za posebne prehrambene potrebe. Medicus, 2008: 17(1): 47-55.
  3. https://www.solgar.com/blog/lifestyle/75-year-anniversary/. Pristupljeno 28. lipnja 2023.
  4. https://www.npanational.org/certifications/npa-gmp-certification-program/gmp-certified-companies/. Pristupljeno 28. lipnja 2023.
  5. https://www.solgar.com/company/our-mission/. Pristupljeno 28. lipnja 2023.