Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Zdravlje štitnjače

Zdravlje štitnjače: savjeti i preporuke

Što je štitnjača i čemu služi?

Štitnjača je mala endokrina žlijezda smještena s prednje strane vrata, građena je od dvaju režnjeva koji su međusobno spojeni središnjim suženim dijelom pa nalikuje na leptira. Štitnjača putem hormona trijodtironina (T3 ) i tiroksina (T4), koje izlučuje u krv, utječe na gotovo sve metaboličke procese u tijelu. Ti hormoni pomažu tijelu u iskorištavanju energije i regulaciji topline te omogućuju ispravan rad mozga, srca, mišića i ostalih organa. Radom štitnjače upravljaju hipotalamus i hipofiza. Najprije hipotalamus luči hormon koji otpušta tireotropin (TRH), a koji uzrokuje da hipofiza stvara hormon koji potiče štitnjaču (TSH) da proizvede svoje hormone. Mehanizam za prilagodbu razine tireoidnih hormona je složen i da bi on funkcionirao potrebno je zajedničko djelovanje različitih čimbenika. Ako se naruši ravnoteža, razvijaju se bolesti štitnjače. Čimbenici rizika za razvoj bolesti štitnjače su porast tjelesne mase, migrena, loša prehrana, genetika, stres, pušenje, trudnoća, menopauza.

Suživot s leptirom

Bolesti štitnjače danas su jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema te pogađaju milijune ljudi diljem svijeta, osobito u generativnoj dobi. Učestalost nepravilnosti u radu štitnjače kod žena je do deset puta veća nego u muškaraca, a čak do 60 % osoba nije svjesno svojih tegoba.

Bolesti štitnjače javljaju se zbog promjena u brzini lučenja hormona. Dva najčešća poremećaja su hipotireoza ili hipertireoza.

Hipotireoza je stanje smanjene funkcije štitne žlijezde, koncentracija hormona T3 i T4 je snižena, a povišena je koncentracija TSH-a. Metabolizam u stanicama, tkivima i cijelom organizmu se usporava te se pojavljuju simptomi umora i iscrpljenosti, anksiozni poremećaji, simptomi depresije, porast tjelesne mase, suha i gruba koža, slabost mišića i konstipacija. To je druga bolest prema učestalosti u endokrinološkim bolestima, odmah nakon dijabetesa, a simptomi se u početku teško zamjećuju. Češće obolijevaju žene i osobe starije od 60 godina.

Hipertireoza je stanje u kojem prevladava prekomjerno stvaranje i izlučivanje hormona iz štitnjače koje ubrzava metabolizam u stanicama, tkivima i cijelom organizmu. Povišena je koncentracija T3 i T4, a snižena koncentracija TSH-a. Simptomi hipertireoze su prekomjerno znojenje, gubitak tjelesne mase, ubrzan rad srca, nervoza i razdražljivost, gubitak kose, slabost, teže podnošenje topline, neredovita mjesečnica te smanjen libido. Pojavljuje se češće u žena i to uglavnom u dobi između 20-te i 50-te godine.

Jedna od najraširenijih bolesti nutritivnog obilježja je uvećanje štitnjače ili guša zbog pomanjkanja joda u organizmu. Naime, jod je nužan element za normalan rad štitnjače jer sudjeluje u sintezi hormona i njihov je sastavni dio. U Hrvatskoj se kuhinjska sol jodira i pojave gušavosti zbog toga nema. Jod nalazimo u morskim plodovima, mlijeku i mliječnim proizvodima, puretini, češnjaku, blitvi, krumpiru i jajima. Jod se preporučuje u slučajevima gušavosti i hipertireoze te ako je utvrđen njegov manjak u organizmu.

Autoimuna bolest štitnjače je pretjerana reakcija imunosnog sustava, a očituje se povišenim koncentracijama specifičnih protutijela. Može biti uzrok hipotireoze (Hashimotov tireoditis) ili hipertireoze (Gravesova ili Basedowljeva bolest).

Selen je nužan za štitnjaču

Visoka tkivna koncentracija selena (0,2 – 2 mcg/g) i selenoproteina je upravo u štitnjači. Čak i kad postoji manjak selena u organizmu, štitnjača nastoji zadržati njegove visoke koncentracije. Selen se veže za proteine koji imaju ulogu u pretvorbi tiroksina ( T4) u aktivni oblik hormona štitnjače trijodtironin (T3) te regulira stanični ciklus. Selen je snažan antioksidans i prijeko je potreban za funkciju o selenu ovisnih enzima.1 Nalazimo ga u morskim plodovima (škampi, školjkaši), masnoj ribi (tuna, losos, bakalar), jajima, mesu, cjelovitim žitaricama, brazilskim oraščićima i drugim orašastim plodovima. Selen kao dodatak prehrani koristan je u blažim oblicima Hashimotova tireoiditisa, za osobe na terapiji levotiroksinom i kad se ne unosi dovoljno hranom.1,4 Hashimotov tireoiditis je kronična autoimuna bolest koja uzrokuje hipotireozu i povećanje anti-TPO-a protutijela koja štete štitnjači.2,3 Studije pokazuju da selen u obliku selenometionina u dozama 80 – 200 mcg ,koje se uzimaju 3 – 12 mjeseci, snižava anti-TPO protutijela za 21 – 62 %.2,3 Selen pridonosi zdravlju imunosnog sustava, štiti stanice od oksidacijskog stresa te pridonosi normalnoj funkciji štitne žlijezde.4,7

Utječu li stres i prehrana na štitnjaču?

Stres i ubrzani način život znatno štete štitnjači jer kada je tijelo pod stresom i hormoni štitnjače su na granici dopuštenih vrijednosti, a sama štitnjača je blago povećana i izgara od naprezanja. Štitnjača je žlijezda koja upozorava tijelo na to da uspori kad je u velikom stresu. U svakodnevnicu treba unijeti promjene, tj. nastojati smanjiti stres i svakodnevnu preopterećenost. Preporučamo tjelovježbu, hodanje u prirodi te 30 minuta meditacije na dan. Kvalitetan san je važan za smanjenje stresa i pravilan rad štitnjače. Prehrana treba biti zdrava i uravnotežena, bogata proteinima, vitaminima i mineralima, omega-3 masnim kiselinama i složenim ugljikohidratima. Unos šećera, kofeina i alkohola u organizam potrebno je smanjiti, također glutena, kvasca, kravljeg mlijeka i svih prerađenih namirnica. Preporučuje se povećan unos vlakana, poglavito kod hipotireoze, i odgovarajući unos vode, do 2 l na dan.

Individualan pristup liječenju 

Ne postoji gotovo ni jedan organ ili tkivo u našem tijelu koje nije pod utjecajem hormona štitnjače. Regulira niz različitih metaboličkih procesa pa se i manji poremećaji njezine funkcije u različitoj životnoj dobi očituju na potpuno drukčije načine. Štitnjača je izrazito podložna imunosnim promjenama. Farmakološkim liječenjem nadoknadit će se manjak hormona ili smanjiti pretjerana proizvodnja hormona i to je osnova liječenja. Važni čimbenici medicinske skrbi za bolesnike s poremećajima rada štitnjače su promjene načina života na osnovi promjene prehrane, smanjenje stresa i kvalitetno spavanje. Važno je slušati svoje tijelo, prihvatiti simptome kako dolaze i iskoristiti ih kao pokazatelje za odmor. Veći broj studija potvrđuje znatno niže razine određenih vitamina i minerala u usporedbi sa zdravim osobama. Zato se preporučuje kvalitetna suplementacija selenom, cinkom, jodom, omega-3 masnim kiselinama, probioticima, vitaminima D i B skupine prema preporuci zdravstvenog djelatnika i prema pojedinačnim potrebama.5,6

Svrha je suplementacije u obliku dodataka prehrani održati kontrolu nad simptomima i poboljšati ukupnu kvalitetu života.

Ostvarite sklad sa štitnjačom, odaberite zdrav način života, zdravu prehranu i kvalitetne suplemente.

 

Vlasta Orehovec, mag. pharm.

 

  1. Duntas, L. H. Selenium and theThyroid: A Close-Knit Connection.2010 J ClinEndocrinolMetab 95:  5180–5188
  2. Gärtner, R., Gasnier, B. C., Dietrich, J. W., Krebs, B., Angstwurm, M. W. 2002. Selenium supplementation in patients with autoimmune thyroiditis decreases thyroid  peroxidase antibodies concentrations.J ClinEndocrinolMetab 87:1687–1691
  3. Mazokopakis, E. E., Papadakis, J. A., Papadomanolaki, M. G., Batistakis, A. G., Giannakopoulos, T. G., Protopapadakis, E. E., Ganotakis, E. S.  2007. Effectsof 12 months treatment with L-selenomethionine on serum anti-TPO levels in patients with Hashimoto’s thyroiditis. Thyroid 17:609–612
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18686295/, pristupljeno 19. listopada 2023.
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12884559/, pristupljeno 19. listopada 2023.
  6. Margaret, P. Rayman. Multiple nutritional factors and thyroid disease, with particular reference to autoimmune thyroid disease. Proceedings of the Nutrition Society 2019; 78:34–44
  7. Rayman, M. P. The importance of selenium to human health. The Lancet 2000;356:233–241