Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Zaštita i njega kože prije i nakon

Zaštita i njega kože prije i nakon izlaganja suncu

Zaštita i njega kože prije i nakon izlaganja suncu Close-up of a person wearing a straw hat Description automatically generated Zaštita kože od sunca je imperativ i mora biti nezaobilazni dio naše dnevne rutine ne samo ljeti nego cijelu godinu. Učestalost tumora kože u stalnom je porastu. Svake se godine u SAD-u dijagnosticira više tumora kože nego svih ostalih tumora zajedno.1 Otprilike 80 % njih uzrokuje ultraljubičasto zračenje (UV).2

 

Negativan utjecaj Sunčevih zraka

Ultraljubičasto zračenje sastoji se od više vrsta zraka, a njihov utjecaj na kožu je različit. UVA zrake prisutne su cijeli dan te nesmetano prodiru kroz oblake, ali i staklo. Imaju veću ulogu u dugoročnom oštećenju jer prodiru u dublji sloj kože (dermis) te uzrokuju preuranjeno starenje kože.3 Čak 90 % starenja kože posljedica je djelovanja Sunčevih zraka.1 UVB zrake variraju tijekom dana, a najjače su oko podne. Odgovorne su za dugotrajniju preplanulost, ali mogu prouzročiti opekline. 3 Pet ili više opeklina udvostručuje pojavu melanoma.1 Oko je jedini organ koji omogućuje izravan prodor svjetlosti u tijelo. Oko 20 % katarakte može prouzročiti pretjerano ultraljubičasto zračenje te nastaje oštećenja oka. Sve više pozornosti posvećuje se i negativnom djelovanju ultraljubičastog zračenja na imunosni sustav.3

 

Kako pravilno zaštiti kožu?

Fotoprotekcija je skup mjera zaštite od navedenih štetnih učinaka. Važno je istaknuti da su djeca posebno ugrožena skupina. Njihova je koža tanja i ima manju koncentraciju melanina pa i Sunčeve zrake dopiru dublje nego u odraslih osoba.

 

Zaštita kože izvana

Pravilna zaštita podrazumijeva izbjegavanje izlaganja Sunčevim zrakama, posebno između 10 i 16 sati tijekom najveće insolacije. Kako bismo se zaštitili, potrebno je nositi prikladnu odjeću, kapu ili šešir sa širokim obodom tako da štiti lice, uši i vrat. Sunčane naočale moraju imati stakla koja pružaju 100 % zaštitu od UVA zraka te moraju biti u skladu s europskim standardom zaštite i imaju oznaku „CE” Neizostavan dio je i pravilna upotreba odgovarajuće kreme sa zaštitnim faktorom. Naime, pokazalo se da svakodnevna upotreba kreme sa zaštitim faktorom 15 ili više smanjuje starenje kože za 24 %.1 Kremu je potrebno nanijeti 20 minuta prije izlaganja suncu ako sadržava kemijske filtere. Nakon dva sata ili nakon plivanja, brisanja ručnikom potrebno je ponovno nanijeti kremu. Vrlo često se ne primjenjuje dovoljna količina kreme. Potrebno je otprilike 35 ml zaštitnog sredstva da bi se prekrila površina cijelog tijela odrasle osobe.3

 

Zaštita kože iznutra

Svakodnevno se u našem tijelu stvaraju slobodni radikali i to je sasvim normalna pojava. Naš organizam ih neutralizira i tako sprječava daljnje štetne reakcije. No, zbog pretjeranog izlaganja ultraljubičastome zračenju proces stvaranja slobodnih radikala brži je od procesa neutralizacije te se oni nakupljaju. Tada postaju „opasni“ jer druge molekule čine nestabilnima i pokreće se više štetnih reakcija (oksidacijski stres). Na taj način naše stanice postaju oštećene i nefunkcionalne. Mogu se vezati za genski materijal pa nastaju i teža oštećenja. Kako bi se spriječile takve negativne posljedice, važnu ulogu imaju antioksidansi. Oni su sekundarni protektivni čimbenici i vrlo su važni u fotoprotekciji.2,4

 

Antioksidansi – pomoć u fotoprotekciji

Antioksidansi neutraliziraju i stabiliziraju postojeće slobodne radikale i time smanjuju daljnje štetne reakcije. Uz to, sprječavaju nastanak novih štetnih spojeva. Postoje stotine tvari koje mogu djelovati kao antioksidansi, a ističemo samo neki od njih: vitamini (C, E, A) , minerali (selen, cink…), karetenoidi (beta karoten, astaksantin…), fenoli. Mnoge antioksidanse većinom unosimo hranom. Nalaze se u voću, povrću i začinima. Raznovrsnom prehranom i pravilnom pripremom namirnica osiguravamo dovoljne količine.4,5,6 Zbog svojih pozitivnih učinaka antioksidansi se nalaze u mnogim kozmetičkim preparatima, ali i u dodatcima prehrani. Kako bi se osiguralo zaštitno djelovanje, potrebno je početi uzimati odgovarajuće dodatke prehrani najmanje četiri tjedna prije pojačanog izlaganja Sunčevim zrakama te cijelo ljeto. U tome su vrlo dobar izbor Solgar Prirodni Beta-Karoten*, a Solgar Advanced Antioksidant** pruža sveobuhvatnu formulaciju različitih antioksidansa od kojih su neki biljnog podrijetla. Ovisno o vašem tipu kože, odnosno načinu na koji vaša koža reagira na sunce, svatko može odabrati koji mu preparat odgovara.

*Beta-karoten je provitamin vitamina A. Vitamin A pridonosi održavanju normalne kože i sluznica. 
**Sadržava vitamine B2, C, E, bakar, selen, mangan i cink koji pridonose zaštiti stanica od oksidacijskog stresa.

 

Njega kože nakon izlaganja suncu

Koža je nakon pojačanog izlaganja suncu suha, katkad čak ispucala i gruba. Sve što se nanijelo na kožu tijekom dana trebalo bi navečer ukloniti. Tijekom tuširanja nemojte rabiti sapune jer dodatno isušuju kožu. Kako bi koža zadržala elastičnost i zdrav izgled, posebnu je pozornost potrebno posvetiti njezinoj hidrataciji i regeneraciji. Tu su iznimno korisni preparati s dekspantenolom i hijaluronskom kiselinom. Ako nastanu blaže površinske opekline, veoma dobar izbor su aloa vera gel ili riblja mast. Praktičan izbor su i termalne vode jer hlade, vlaže i time pružaju ugodan osjećaj.7 Kako bi se umanjio učinak fotostarenja kože, preporučuje se dodatna suplementacija. Solgar Collagen Hyaluronic Acid Complex sadržava moćnu kombinaciju hijaluronske kiseline i kolagena. Također, u sastavu ima vitamin C koji pridonosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože i zaštiti stanica od oksidacijskog stresa. Pozitivni učinci pravilne zaštite i njege kože nisu možda odmah vidljivi, kao ni štetne posljedice Sunčeva zračenja, ali imajte na umu da koža sve „pamti”. Zato uvrstite barem neke, ako ne možete sve od spomenutih preporuka u svakodnevne rutine i koža će vam biti iznimno zahvalna. Važno je držati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

 

  1. https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/skin-cancer-facts/, pristupljeno 22. lipnja 2023.
  2. https://hrcak.srce.hr/file/191734, pristupljeno 22. lipnja 2023.
  3. https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-the-known-health-effects-of-ultraviolet-radiation, pristupljeno 23. lipnja 2023.
  4. https://vitamini.hr/znanost-industrija/promo/antioksidansima-protiv-slobodnih-radikala-15356/, pristupljeno, 23. lipnja 2023.
  5. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/, pristupljeno 26. lipnja 2023.
  6. Fernández-García, E. Skin protection against UV light by dietary antioxidants. Food Funct. 2014 Sep;5(9):1994-2003. doi: 10.1039/c4fo00280f. PMID: 24964816.
  7. Priručnik za samoliječenje, CASI, Zagreb, 2017.