Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vitamini koji su nam potrebni u 40-ima i 50-ima

Optimalan vitaminsko-mineralni status nužan je za funkcionalnost organizma, pomaže u osnovnim biokemijskim reakcijama, omogućuje tijelu da iskoristi ugljikohidrate, masti i bjelančevine, nužni su za rast, probavu, mentalne procese i zdravlje imunosnog sustava. U organizmu su u svojevrsnoj ravnoteži, antagonističkom i sinergističkom odnosu u svrhu funkcionalnosti.1

Postoje li rizici za pojavu vitaminsko-mineralnog manjka?

Budući da su to tvari koje organizam ne može sintetizirati, osim vitamina D, moramo ih unositi hranom. Manjak se svakako može dogoditi, u slučajevima nedostatna unosa hranom, povećanih potreba, slabe iskoristivosti te zbog tjelesnih i emotivnih stresova. Fiziološkim starenjem također nastaje manjak, poglavito vitamina D, vitamina B skupine, kalcija, magnezija i omega-3 masnih kiselina. Starija životna dob, pušenje, loša prehrana i specifična prehrana (vegani), te u slučajevima politerapije zbog interakcija lijeka i hrane mogući su uzroci malnutricije. Zato je važno kontrolirati status pojedinih nutrijenata jer se u populaciji potrebe razlikuju.1

Koje su potrebe u 40-ima i 50-ima?

Zbog biološkog starenja promjene se događaju na svim organima i organskim sustavima, a u ovoj dobnoj skupini naglasak je na zdravlju srca i kostiju, mentalnoj oštrini i energiji koje se smanjuju.

  1. Zdravlje kostiju
    Poremećen metabolizam kalcija i vitamina D može potaknuti mnoge bolesti kostiju. Malnutricija ili nedovoljan unos mogu prouzročiti smanjenu pokretljivost, razvoj simptoma boli i na kraju dijagnozu osteomalacije, osteopenije ili osteoporoze. Za metabolizam kalcija važan je i magnezij. Otprilike 50 – 60 % ukupnoga tjelesnog sadržaja magnezija nakuplja se u kostima. Magnezij ima ulogu i u oblikovanju kosti poticanjem osteoblasta te utječe na koncentraciju paratireoidnog hormona i kao posljedica toga aktivaciju vitamina D. Smatra se da 40 – 50 % stanovništva ima manjak D vitamina.2 Osim na kvalitetu kostiju, vitamin D pozitivno djeluje na imunosni i živčani sustav. Bor je element u tragovima s različitim i važnim ulogama u metabolizmu za zdravlje biljaka, životinja i ljudi, a neophodan je za rast i održavanje kostiju.3

  2. Zdravlje srca
    HZJZ aktivno sudjeluje u preventivnim mjerama gdje se građani upoznaju s načinima kako zaštititi svoje srce, a sve zbog stalnog porasta kardiovaskularnih bolesti. Osnovne preporuke jesu mediteranska prehrana, nepušenje, tjelesna aktivnost i smanjenje unosa soli. Od suplemenata preporučuju se omega-3 masne kiseline koje reduciraju krvni tlak, sprečavaju agregaciju trombocita i usporavaju nastanak aterosklerotskog plaka, smanjuju koncentraciju triglicerida i LDL kolesterola i djeluju protuupalno.3 U središtu mnogih istraživanja je i koenzim Q10 u prevenciji i potpornoj terapiji bolesti srca. Visoke koncentracije koezima Q10 jesu u srčanim tkivima gdje ima ulogu u opskrbi energetskih središta gorivom.4 Razine se smanjuju starenjem. Povoljno djeluje na povišeni tlak zbog antioksidacijskog djelovanja.

  3. Mentalna bistrina i energija
    Kognitivne funkcije, pozornost, koncentracija i dugoročno pamćenje važne su za radnu sposobnost, a i one opadaju starenjem. Ako tome dodamo stres, hormonalne promjene, nedostatan san i bolesti, gubi se prijeko potrebna tjelesna energija. Često je i posljedica manjka određenih nutrijenata, vitamina B skupine, C i D, omega 3-masnih kiselina, magnezija i cinka.

Kako znamo što nedostaje?

Vitamini unutar organizma djeluju kao enzimi ili koenzimi u stanicama. Ako njih nedostaje, stanice nastavljaju funkcionirati, ali sa smanjenom učinkovitošću i upravo zbog toga pomanjkanje nećemo primijetiti odmah nego nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Nutritivna nadoknada treba biti prilagođena pojedinačnim potrebama svake osobe. Važno je da se prije prvog uzimanja nekog dodatka prehrani obratite liječniku ili ljekarniku koji će uzeti u obzir sve potrebe i eventualne interakcije s drugim lijekovima ili stanjima. Također imajte na umu da dodatci prehrani nisu zamjena za uravnoteženu prehranu i redovite obroke. Kontrolom statusa vitamina i minerala i njihovom prikladnom nadoknadom moguće je znatno pridonijeti općem stanju organizma.

U nastavku pogledajte popis ljekarni koje provode besplatno savjetovanje vitaminsko-mineralnog statusa. S pomoću farmaceuta odaberite Solgarove dodatke prehrani koje krasi zlatni standard kvalitete i prilagođenost nutritivnim potrebama pojedinca, Solgar dodatke prehrani iz zdravstvenih kategorija: zdravlje srca, energija, kosti i zglobovi te stres.

 

Vlasta Orehovec, mag. pharm.

 

  1. https://www.solgar.hr/zdravstvene-kategorije, pristupljeno 24. srpnja 2023.
  2. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. National Academy Press, Washington, DC, 2010.
  3. Pizzorno L. Nothing Boring About Boron. Integr Med (Encinitas). 2015 Aug;14(4):35-48. PMID: 26770156; PMCID: PMC4712861.
  4. Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S., Appel, L.J. Fish consumption, fishoil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation, 106, 2002, 2747–2757.
  5. Littarru, G. P.,  Tiano, L. Clinical aspects of coenzyme Q10: An update. Nutrition 26 (2010) 250–254.