Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Važan čimbenik za odabir baš vašeg faktora

Važan čimbenik za odabir baš vašeg faktora

Sigurno ste primijetili da su na društvenim mrežama trenutačno aktualna pitanja poput: ljudi, što da radim da što bolje pocrnim ove sezone? I onda slijede mnogi komentari o tome kako i što uzimati, raditi, piti i čime mazati tijelo. Međutim, je li svaki dobiveni savjet prikladan baš za onoga tko pitanje postavlja. Svakako, poželjnije bi bilo pitati kako da što zdravije potamnim? A idealno je pitanje zapravo: kako da svoju kožu što bolje zaštitim od neželjenih posljedica izlaganja štetnom ultraljubičastom (UV) zračenju?

Da bi odgovor bio što točniji, prođimo zajedno tri važna koraka.

1. Upoznajte svoju kožu

Godine 1975. razvijen je koncept Fitzpatrickove ljestvice. Ona određuje fototip kože ovisno o količini prirodno prisutnog pigmenta melanina, reakciji na UV zračenje i sklonosti razvijanja opeklina od sunca te riziku od razvijanja raka kože. Zato je prvi korak u uspješnoj zaštiti saznati kojem fototipu pripada naša koža i uzeti to u obzir pri sljedećem izlaganju Sunčevim zrakama. U našem su podneblju najčešća četiri fototipa, pri čemu fototip I karakterizira jako svijetla koža, kosa i oči, mogućnost samozaštite kože je iznimno kratka te koža izgori već nakon nekoliko minuta izloženosti suncu i pritom ne potamni. U fototip IV spadaju osobe s tamnom kosom i očima, koža ima sposobnost da se nešto dulje opire UV zrakama, rjeđe crveni, a lako tamni. Kratki upitnik koji će vam pomoći u otkrivanju svojega fototipa ispunite na stranici https://mysun.expert/#upitnik.

No, postoje različita stanja i bolesti koji također utječu na otpornost i stanje vaše kože. Razne dermatološke bolesti, imunosni status pa i lijekovi koje uzimate mogu promijeniti način na koji će se vaša koža ponašati tijekom izloženosti UV zrakama. Česta je i tzv. alergija na sunce koja se može pojaviti neovisno o tome koji smo fototip. U takvim je slučajevima osobito važno savjetovati se sa svojim liječnikom ili farmaceutom koji će vas iscrpno uputiti na to kako smanjiti rizik od neželjenih posljedica.

2. Osvijestite svoje svakidašnje navike

Nije svejedno u kojem dijelu dana ili zbog čega boravite na otvorenom. Iako je rizik od UV zračenja stalno prisutan tijekom dana, intenzitet izlaganja nije jednak ako smo cijeli dan na plaži ili samo predvečer prošećemo po naselju. Osobe koje provode cijelo radno vrijeme na otvorenom svakako bi se trebale štititi prikladnom radnom odjećom, a na izložene dijelove kože redovito nanositi kreme s visokim zaštitnim faktorom. Dugotrajna vožnja u automobilu također pojačava rizik jer staklo dodatno reflektira UV zračenje, a slično je i tijekom boravka na vodi ili uz vodu. Tijekom kratkotrajnog boravka u prirodi, ali u sunčanijem dijelu dana, npr. dok vrtlarite ili izađete na trčanje, ne smijete zaboraviti dodatno zaštititi izloženu kožu.

3. Donesite najbolju odluku – zaštitite kožu iznutra

Uravnotežena i zdrava prehrana iznimno je važna. Svježe voće i povrće bogato je antioksidansima koji su nužni u reakcijama koje se u koži događaju dok se ona pokušava obraniti od štetnog zračenja. Kvalitetni dodatci prehrani svakako su odličan način kojim koži možemo osigurati dodatnu zalihu antioksidansa i prijeko potrebnu dodatnu zaštitu u sunčanom dijelu godine. Najpoznatiji prirodni antioksidans zasigurno je vitamin C, zatim vitamini A i E. Tu su još cink, selen i mangan. Obrambenu snagu kože posebno potpomažu karotenoidi, od kojih je najpoznatiji beta-karoten, svrstan čak u antikancerogene tvari. To je crveno-narančasti pigment, također antioksidans, a u tijelu se pretvara u vitamin A. Međutim, zanimljivo je da se unos sintetskog beta-karotena kod pušača povezuje s dodatnim rizikom od razvoja karcinoma. Zato je važno raspitati se je li beta- karoten koji unosimo zaista prirodnog podrijetla. Astaksantin, također karotenoid, u prirodi se stvara u nekim biljkama i mikroalgama. Njegova antioksidacijska aktivnost je čak do 40 puta jača nego beta-karotena. Istraživanja su potvrdila da redoviti oralni unos astaksantina znatno povećava sadržaj vlage i elastičnost kože, a pokazao se i kao dobar izbor i kad je riječ o atopijskom dermatitisu. S obzirom na stanje naše kože, redovitim unosom nekog od navedenih dodataka prehrani ili čak njihove kombinacije, koži pružamo dodatnu zaštitu iznutra.

I točan je odgovor… personalizirana suplementacija

Sada kad znamo svoj fototip i shvaćamo koliki su naši konkretni rizici lakše možemo odrediti opseg zaštite koja nam je potrebna. Personalizirana suplementacija znači da pri odabiru dodataka prehrani uzimamo u obzir sve značajke naše kože. Kao što je svatko od nas jedinstven, tako je jedinstvena i naša koža. Preporuka o „pripremi kože za sunce” treba biti individualna i uzimati u obzir sve čimbenike, stanja i posebnosti pojedine kože, ali i navike i ponašanja osobe koja u toj koži živi.

U toj preporuci može vam pomoći farmaceut, a ovdje pogledajte popis ljekarni koje provode besplatnu analizu stanja kože i određivanje vašeg fototipa.

Andrea Puđak Kelčec, mag. pharm.