Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
omega-3

Prednosti omega-3 masnih kiselina kojima se niste nadali

Osjećate li umor, razdražljivost ili tjeskobu, među prvim savjetima na koje ćete naići zasigurno će biti neki umirujući čaj, eterično ulje lavande, opuštajuća glazba ili šetnja u prirodi kako biste razbistrili misli. No jeste li znali da jedan svakodnevni nutrijent također može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije? To su omega-3 masne kiseline.

Sve je krenulo slučajnim opažanjem

Iako je korist unosa omega-3 masnih kiselina hranom i/ili dodacima prehrani za zdravlje mozga, srca i krvnih žila svima dobro poznata, statistike pokazuju da čak 68 % odraslih i 95 % djece u SAD-u ne konzumira dovoljno omega-3 masnih kiselina u svojoj prehrani1. S druge strane, primijetilo se da populacije koje hranom unose dovoljno omega-3 masnih kiselina, ne samo da manje obolijevaju od bolesti srca i krvožilnog sustava, nego i od još jedne pošasti suvremenog doba – depresije2. To otkriće pokrenulo je lavinu istraživanja o utjecaju omega-3 masnih kiselina na depresiju u posljednjih dvadesetak godina.

Skretanje iz „proupalnog“ u protuupalno

Razumijevanje bolesti i stanja kao što su anksioznost i depresija mijenjalo se kroz povijest. Od jednostavnih teorija prema kojima nedostaje jedan ili više neurotransmitera u sinapsi, depresija i ostale psihičke bolesti počinju se shvaćati puno kompleksnije. U pozadini tih procesa često je uključena i upalna komponenta3,4. Iako točan mehanizam djelovanja omega-3 masnih kiselina na raspoloženje i psihu nije poznat, njihovo protuupalno djelovanje, važnost za izgradnju staničnih membrana i prisutnost visokih koncentracija DHA u mozgu zasigurno utječu na patofiziološke procese u mnogim psihičkim bolestima5.

Podrška i zdravima i bolesnima

Brojna istraživanja pokazuju benefite suplementacije omega-3 masnim kiselinama na psihičko zdravlje i kod zdravih i kod oboljelih. U jednom od njih, studenti koji su uzimali omega-3 kapsule nekoliko tjedana prije ispita bili su manje anksiozni od onih koji su dobivali placebo6. U drugom istraživanju, pacijenti koji već jesu na terapiji antipsihotikom i koji su uz to koristili omega-3 kapsule, osjećali su se manje konfuzno, depresivno i umorno od onih koji nisu uzimali omege uz svoju standardnu terapiju7. Meta-analiza iz 2019. godine koja je uključila 26 studija, pokazala je da unos omega-3 masnih kiselina s više od 60 % EPA u formulaciji ima povoljne učinke na smanjenje simptoma depresije8.

Omega-3 kao potpora „wellbeingu“

U kontekstu sinergije mentalnog i fizičkog zdravlja te općenito zadovoljstva vlastitim životom, otpornost na stres i pozitivne emocije jedni su od temelja blagostanja (eng. „wellbeing“). Anksioznost i depresija predstavljaju veliku ugrozu tom temelju. Sva dostupna istraživanja pozicioniraju omega-3 masne kiseline kao odličnu hranu za mozak i značajnu pomoć u poboljšanju simptoma anksioznosti i depresije.

  1. https://www.nutraingredients-usa.com/Article/2021/05/24/Study-finds-most-Americans-low-in-omega-3-fatty-acids-could-impact-mood. Pristupljeno 25. siječnja 2023.
  2. Grosso, G., Galvano, F., Marventano, S., et al. Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2014: 2014:313570.
  3. Hirschfeld, R.M., History and evolution of the monoamine hypothesis of depression. J Clin Psychiatry. 2000: 61(6):4–6.
  4. Beurel, E., Toups, M., Nemeroff, C.B. The Bidirectional Relationship of Depression and Inflammation: Double Trouble. Neuron. 2020: 107(2):234–256.
  5. Vranešić Bender, D. Omega-3 masne kiseline – svojstva i djelovanje, Medix, 2011: 17:92–93
  6. Kiecolt-Glaser, J.K., Belury, M.A., Andridge, R., Malarkey, W.B., Glaser, R.. Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain Behav Immun. 2011: 25(8):17251734.
  7. Robinson, D.G., Gallego, J.A., John, M., et al. A potential role for adjunctive omega-3 polyunsaturated fatty acids for depression and anxiety symptoms in recent onset psychosis: Results from a 16 week randomized placebo-controlled trial for participants concurrently treated with risperidone. Schizophr Res. 2019: 204:295–303.
  8. Liao, Y., Xie, B., Zhang, H., et al. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry. 2019: 9(1):190.