Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pet čestih zabluda

Pet čestih zabluda o zaštiti kože od sunca

Zaštita kože od sunca iznutra nema smisla; ako sjedimo u hladu, nećemo izgorjeti; fototip kože ovisi samo o količini melanina; i slične tvrdnje samo na pri pogled mogu se činiti istinitima. Međutim, u ovom ćemo tekstu raspraviti zašto to nije baš tako i dati preporuke o pravilnoj zaštiti kože od sunca.

Zabluda #1: izgorjeti od sunca ne možemo u hladu

Ljudska je koža neprestano izložena ultraljubičastom (UV) zračenju. UV zračenje oku je nevidljivo, a odgovorno je za različite učinke na koži, od korisnih kao što je sinteza vitamina D, do štetnih poput pojave eritema, opeklina, poremećaja pigmentacije i u krajnjem slučaju pojave melanoma. Pritom su opasnije UV zrake kraćih valnih duljina ili UVB zrake koje najčešće uzrokuju eritem ubrzo nakon izlaganja suncu (klasične opekline od sunca). No ne treba zanemariti UV zrake većih valnih duljina ili UVA zrake koje, za razliku od UVB zraka, ne mogu zaustaviti staklo ili suncobran. Iako slabije jačine, svejedno mogu prouzročiti eriteme na koži, a na molekularnoj razini uzrokuju nastanak reaktivnih kisikovih specija koje neizravno mogu oštetiti DNK1. Može se reći da u hladu ipak nismo potpuno zaštićeni od štetnog učinka UV zračenja te se također trebamo brinuti o primjerenoj zaštiti kože izvana i iznutra.

Zabluda #2: fototip kože ovisi samo o količini melanina

Melanin je tamni pigment kojemu je najvažnija uloga zaštita DNA u koži od štetnih učinaka UV zračenja. Iako osobe tamnije puti imaju veću količinu melanina u površinskom sloju kože, fototip kože ne ovisi samo o količini melanina. Boji kože pridonose i drugi pigmenti poput karotenoida, a postoje i različite vrste melanina i različiti načini na koje se on proizvodi i pakira2. Popularne ljestvice za određivanje fototipa kože ne temelje se isključivo na genskim predispozicijama, nego i na drugim pokazateljima kao što su odgovor kože na izlaganje suncu i brzini tamnjenja. Najpoznatija je Fitzpatrickova skala. Na poveznici mysun.expert odgovaranjem na nekoliko kratkih pitanja možete saznati koji je vaš fototip kože i kako prilagoditi zaštitu kože od sunca vlastitom fototipu.

Zabluda #3: cjelodnevna zaštita kože od sunca nije moguća

Kao što smo spomenuli, i u hladu možemo biti izloženi štetnom učinku UVA zraka, ali i reflektiranih UVB zraka od okolnih površina. Ako preparate sa zaštitnim faktorom ne nanosimo redovito i pravilno tamo gdje je koža izložena suncu, nećemo biti zaštićeni ni na suncu ni u hladu. Upravo zato postoji sistemska fotoprotekcija koja nudi osnovnu razinu zaštite od sunca od 0 do 24, ravnomjerno raspoređenu cijelim tijelom. Dokazano je da neprestana primjena β-karotena tijekom najmanje deset tjedana postiže zaštitu od nastanka eritema prouzročena suncem neovisno o nanošenju preparata sa zaštitnim faktorom4. Zato možemo reći da je cjelodnevna zaštita kože od sunca moguća i da zaštita kože iznutra ima smisla.

Zabluda #4: svaki tip kože možemo na jednak način štititi od sunca

Budući da različiti fototipovi kože imaju različitu sklonost razvoja negativnih posljedica UV zračenja, svaki fototip treba odgovarajuće štititi i suplementirati za njih najbolje prilagođenim dodatcima prehrani. Najsvjetlija koža najosjetljivija je na negativne učinke Sunčeve svjetlosti. Zato i traži najsnažniju zaštitu i proizvode najšireg spektra djelovanja. Uz kreme s najvećim zaštitnim faktorom, za fototipove kože I i II preporučuju se svi najjači antioksidansi: astaksantin, β-karoten, vitamini C i E, cink, bakar, selen, piknogenol itd. Svi su sadržani u dva najsnažnija Solgarova proizvoda za pripremu kože iznutra – Solgar Advanced Antioxidant Formula i Solgar Astaxanthin.

Zabluda #5: osobe tamnije puti ne mogu imati ozbiljne posljedice od izlaganja suncu

Mnogi misle da tamnijim fototipovima kože nije potrebna snažna zaštita, ali UV zrake mogu i njih oštetiti. Možda neće izgorjeti odmah, no dugoročno nisu zaštićeni od pojave fotostarenja kože, različitih poremećaja u pigmentaciji, pa čak i melanoma5. Zato i njih treba primjereno štititi i pripremati za izlaganje suncu prilagođenim suplementima. Za tip kože III preporuka je Solgar Beta-karoten, a za tip IV Solgar Advanced Antioxidant Formula.

Iako ne možemo biti potpuno zaštićeni od štetnih učinaka Sunčeva zračenja, pravodobna zaštita izvana i suplementacija iznutra prilagođena fototipu kože najvažnije su mjere koje možemo poduzeti.

Za više informacija o našim proizvodima posjetite Solgarove stranice na Facebooku i Instagramu.

  1. Brenner, M., Hearing, V. J. The protective role of melanin against UV damage in human skin. Photochemistry and photobiology, 2008: 84(3):539–549.
  2. Stamatas, G. N., Zmudzka, B. Z., Kollias, N., Beer, J. Z. Non-invasive measurements of skin pigmentation in situ. Pigment Cell Res. 2004: 17:618–626.
  3. Gupta, V., Sharma, V. K. Skin typing: Fitzpatrick grading and others. Clinics in dermatology, 2019: 37(5):430–436.
  4. Köpcke, W., Krutmann, J. Protection from sunburn with beta-Carotene--a meta-analysis. Photochemistry and photobiology, 2008: 84(2):284–288.
  5. Passeron, T., Lim, H. W., Goh, C. L., Kang, H. Y., Ly, F., Morita, A., Ocampo Candiani, J., Puig, S., Schalka, S., Wei, L., Dréno, B., Krutmann, J. Photoprotection according to skin phototype and dermatoses: practical recommendations from an expert panel. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 2021: 35(7):1460–1469.