Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
koji-kljuc-otvara-vrata-imuniteta

Koji ključ otvara vrata imuniteta?

Visoke doze vitamina B skupine ono su po čemu je Solgar VM-75 dobio i ime, dok je Solgar Omnium najkompleksniji multivitamin s izraženom antioksidativnom zaštitom.

Nova promjena vremena, novo godišnje doba, nova okolina; svaka promjena utječe – kako na nas, tako i na naš imunosni sustav. I uvijek se javlja stari problem: oslabljeni imunitet i podložnost infekcijama. Srećom, danas znamo koliko snažno možemo utjecati na zdravlje imunosnog sustava odabirom pravih nutrijenata. U nastavku doznajte koji su nutrijenti ključni za potporu imunitetu u svakom prijelaznom razdoblju.

A najbolji vitamini za imunitet su…

Pri naglim promjenama vremena, prijelazu godišnjih doba i čestim izmjenama toplih i hladnih prostorija, najviše stradava vanjska zaštita organizma: koža i sluznice. A upravo je sluznica, kao dio nespecifičnog urođenog imuniteta, prva linija obrane, ali i mjesto gdje važnu ulogu igraju vitamini C i D te cink*,**. Zato je svaka formulacija nutrijenata namijenjena podršci imuniteta nezamisliva bez njih1. Cink je bitan mineral za zdravlje sluznica koji modulira degranulaciju neutrofila**, 2. Neutrofili su među prvim leukocitima koji dolaze na mjesto infekcije, a dodatno ih osnažuje vitamin C koji se nakuplja u neutrofilima te im poboljšava svojstva borbe protiv patogena (kemotaksiju, fagocitozu, stvaranje ROS-a)*, 3. Vitamin D važan je za normalno funkcioniranje svih komponenti imunosnog sustava – dendritičkih stanica, makrofaga, T- i B-limfocita*,4. S obzirom na to da je većina populacije u nedostatku vitamina D tijekom hladnijeg dijela godine, neophodno ga je nadoknaditi dodatnim unosom ovog nutrijenta.

Kratkoročna ili dugoročna podrška imunitetu?

Suvremene formulacije dodataka prehrani ne fokusiraju se samo na vitamine za imunitet, nego često imaju sastojke dodatne vrijednosti koji upotpunjuju wellbeing. Mnogi od njih sadrže vitamine B skupine koji doprinose normalnom stvaranju energije i ubrzavaju oporavak organizma***. Drugi su pak bogati antioksidansima i biljnim ekstraktima, a cilj im je dugoročna zaštita stanica od oksidativnog stresa****.

Udarne doze vitamina za oporavak organizma – Solgar VM-75

Visoke doze vitamina B skupine ono su po čemu je Solgar VM-75 dobio i ime. Čak 75 mg vitamina B1, B3 i B5 svrstavaju ga u multivitamine s najvećim dozama B kompleksa. Kada organizam zahtijeva brzu nadoknadu nutrijenata i energetski oporavak***, tada je Solgar VM-75 najbolji izbor. Osim B kompleksa, vitamina C, D i cinka, sadrži i minerale u keliranom obliku koji se svi odreda dobro i brzo apsorbiraju (kalcij, magnezij, željezo, bakar, mangan, selen i krom). I sve to u samo jednoj tableti dnevno.

 

Najkompleksniji multivitamin s izraženom antioksidativnom zaštitom – Solgar Omnium

Za one koji traže kvalitetnu dopunu velikog broja nutrijenata s naglaskom na antioksidanse, tu je Solgarov vitaminsko-mineralni dodatak prehrani Omnium. Čak 47 sastojaka vrhunske kvalitete i visoke bioraspoloživosti ono je što ga čini jedinstvenim. C, D i cink glavne su komponente za podršku imunitetu*, a brojni biljni ekstrakti i antioksidansi dodatno ga obogaćuju.

Alfa-lipoična kiselina, koenzim Q10, kvercetin te ekstrakti zelenog čaja, sjemenki grožđa, brokule i kurkume pružaju najkvalitetniju nadoknadu fitonutrijenata i antioksidansa na raspolaganju cijelom organizmu.

Za više informacija o našim proizvodima posjetite Solgarove Facebook i Instagram stranice.

* Vitamin C, vitamin D i cink pridonose normalnoj funkciji imunosnog sustava.
** Vitamin C pridonosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože. Cink pridonosi održavanju normalne kože.

1 Gombart, A.F., Pierre, A., Maggini, S. A Review of Micronutrients and the Immune System-Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients. 2020: 12(1):236.
2 Kuźmicka, W., Manda-Handzlik, A., Cieloch, A. et al. Zinc Supplementation Modulates NETs Release and Neutrophils' Degranulation. Nutrients. 2020: 13(1):51.
3 Carr, A.C., Maggini, S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017: 9(11):1211.
4 Meza-Meza, M.R., Ruiz-Ballesteros, A.I., de la Cruz-Mosso, U. Functional effects of vitamin D: From nutrient to immunomodulator. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022: 62(11):3042-3062.

*** Vitamini B skupine pridonose normalnome metabolizmu stvaranja energije te smanjenju umora i iscrpljenosti.
**** Vitamin C i cink pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.