Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Što je zajedničko oradi, borovnici i grahu?

Dobrobiti koje donosi izlaganje suncu

Sigurno ste primijetili da vas sunce čini sretnijima. No, možda niste znali da ono ubrzava metabolizam, poboljšava krvnu sliku, smanjuje kolesterol... Izlaganje suncu posebice je ljekovito u ranojutarnjim i kasnoposlijepodnevnim satima. Iskoristite sve njegove dobrobiti.

Jedan od važnih postulata zdravog načina življenja jest detoksikacija. Upravo nam u tome može pomoći sunčana svjetlost koja potiče apetit, poboljšava rad jetara i probavu te pražnjenje, tj. izbacivanje toksina iz tijela, a poboljšava i rad štitnjače, koja ubrzava bazalni metabolizam, iskorištavajući većinu kalorija, što pomaže u jačanju mišića te gubljenju suvišnih kilograma.

Dovoljnim izlaganjem sunčevim zrakama naše će tijelo stvarati dovoljne količine vitamina D te nas obdariti njegovim mnogostrukim dobrobitima. Boravkom na suncu možemo sniziti i kolesterol u krvi. Osim toga, vitamin D važan je za imunitet, rast stanica, izlučivanje inzulina, krvni pritisak te metabolizam kalcija. Kalcij je, pak, potreban za normalan rad živčanog sustava, kao i za rast kostiju te održavanje njihove gustoće. Vitamin D, pored toga, smanjuje i rizik od nastanka mnoštva zdravstvenih poremećaja.

Mladim je majkama sunčanje prije i poslije porođaja važno za lučenje vitamina D koji je odgovoran za optimalan rast i razvoj djeteta, ali i za povećanu količinu te poboljšanu kvalitetu majčina mlijeka.

Uostalom, još su stari Grci i Rimljani znali da sam boravak na suncu može ojačati mišiće i živce te su to znanje koristili u svrhe liječenja ili, pak, za usavršavanje olimpijaca ili gladijatora. Ne morate postići olimpijsku normu, ali se svakako oslonite na olimpijsko načelo kako nije važno pobijediti, važno je sudjelovati!