Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Čemu zapravo doprinose dva mega popularna nutrijenta: kolagen & hijaluronska kiselina

Čemu zapravo doprinose dva mega popularna nutrijenta: kolagen & hijaluronska kiselina

Upoznajte kolagen i hijaluronsku kiselinu – dva beauty nutrijenta koji su danas neizostavni sastojak mnogih proizvoda preparativne kozmetike i dodataka prehrani.

 

Moderan život je užurban, stresan, hrana brza i nezdrava, a važnost dobre kondicije te zdravog i lijepog izgleda možda je veća nego ikada. Možemo li doskočiti ovom nesrazmjeru? Određeni nutrijenti postali su osobito popularni kao jedno od rješenja za ovaj izazov današnjice. Zato, uz savjete o zdravom stilu života, upoznajemo vas s dva beauty nutrijenta koji su danas neizostavni sastojak mnogih proizvoda preparativne kozmetike i dodataka prehrani. Naravno, radi se o kolagenu i hijaluronskoj kiselini – molekulama koje nam pomažu u održavanju ljepote kože i kose, ali i funkcije cijelog tijela.

Što je kolagen?

Kolagen je glavni strukturni protein koji se nalazi u koži, kostima i tetivama te čini 30-35 % ukupnih proteina u tijelu. Poznat je kao „međustanični cement“ jer je gradivni element međustanične tvari svih vrsta veziva te pripada skupini glikoproteina.1,2 Aminokiseline karakteristične za kolagen su glicin, prolin, hidroksiprolin i hidroksilizin.1,2 Povezuje pojedine kosti u zglobove, gradi ovojnice oko organa, povezuje kožu sa strukturama ispod nje, obavija mišiće, oblaže i štiti krvne žile i živce, a osim potporne ima i nutritivnu ulogu. Nakon 25. godine života tijelo prosječno gubi 1,5 % kolagena godišnje, što se održava na izgled i funkciju tijela, uzrokuje poremećaj koštano-mišićnog sustava i promjene povezane sa starenjem – bore, celulit, suhoću kože, kose i kože bez sjaja.1

Hijaluronska kiselina je supstancija snažne biološke aktivnosti

Hijaluronska kiselina spada u skupinu glikozaminoglikana, polisaharidnih lanaca proteoglikana koji stvaraju temeljnu tvar vezivnih tkiva.3 Ljudsko tijelo sadržava prosječno 15-ak grama hijaluronske kiseline čija se trećina svakodnevno razgrađuje i ponovno sintetizira. Sastavni je dio vezivnog tkiva dermisa, dijela kože, u kojem ispunjava prostor između kolagenih i elastičnih vlakana te sudjeluje u transportu nutrijenata i hidrataciji kože te sanira štetu izazvanu djelovanjem slobodnih radikala. Ima pozitivan utjecaj i na proizvodnju kolagena te antibakterijska i protuupalna svojstva koja pomažu kod zacjeljivanja oštećene kože. Već u 20-tim godinama života započinje pad koncentracije u tijelu, a značajan je u tridesetim i četrdesetim što rezultira pojavom bora, gubitkom elastičnosti kože i smanjenjem kolagena.7 Zbog velike sposobnosti vezanja vode i smanjenja njenog gubitka, hijaluronska kiselina značajno utječe na bolji izgled i ublažavanje znakova starenja kože.

Zašto unositi kolagen i hijaluronsku kiselinu u obliku dodatka prehrani?

Topikalni ili površinski kolagen nanosimo na kožu u obliku krema, seruma ili losiona gdje očekujemo njegovo prodiranje u dublje slojeve kože i poboljšavanje njene strukture. Međutim, molekule kolagena su prevelike da bi se apsorbirale do dermisa i ne postoje znanstveni dokazi da topikalni kolagen može potaknuti sintezu i razvoj kolagena u tijelu. Naspram toga, kolagen koji unosimo oralno u obliku dodataka prehrani ima dokazano značajan pozitivan učinak na zdravlje, bolji izgled kože i zdravije kosti4,5,6. Hidrolizirani kolagen se lagano probavlja, apsorbira i distribuira po tijelu. U dermisu se povećava gustoća kolagenih vlakana i povećava proizvodnja hijaluronske kiseline što rezultira nahranjenom, zategnutom i sjajnijom kožom.4,5,6

Proces starenja nemoguće je zaustaviti, ali možemo ga usporiti zdravim navikama i kvalitetnim nutrijentima. Kolagen i hijaluron u sinergiji odličan su saveznik na putu usporavanja fiziološkog starenja vračajući koži čvrstoću i dubinsku hidrataciju.

Vlasta Orehovec, mag.pharm.

  1. http://www.inpharma.hr/index.php/news/444/19/Kolagen
     
  2. https://repozitorij.pharma.unizg.hr/islandora/object/pharma%3A2629/datastream/PDF/view
     
  3. Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol, 4 (3), 2012, 253–258.
     
  4. Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin pharmacology and physiology. 2014;27(1):47-55.
     
  5. Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral intake of low-molecular-weight collagen peptide improves hydration, elasticity, and wrinkling in human skin: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrients. 2018 Jul;10(7):826.
     
  6. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/7/826
     
  7. http://www.inpharma.hr/index.php/news/1653/19/HIJALURONSKA-KISELINA