Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Borba protiv oksidacijskog stresa nikada nije bila važnija

Gotovo nema bolesti i stanja u organizmu koji nisu povezani s oksidacijskim stresom. Pretraživanjem baza podataka nalazimo više od 300 000 objavljenih znanstvenih radova koji sadržavaju izraz „oksidacijski stres”1. A svakim se danom sve više procesa u ljudskom organizmu dovodi u vezu s njim. U nastavku saznajte najvažnije informacije o borbi protiv oksidacijskog stresa.

Sve je posljedica (ne)ravnoteže između slobodnih radikala i antioksidansa

Kao nusprodukti mnogih metaboličkih reakcija, ali i kao posljedica izloženosti vanjskim utjecajima (npr. dimu cigareta i onečišćenom zraku) nastaju slobodni radikali. To su molekule koje sadržavaju nespareni elektron i zbog toga su nestabilne i visoko reaktivne. Mogu oštetiti sve stanične strukture, uključujući proteine, lipide, DNA i RNA. Uzrokuju  progresivne promjene u ljudskom tijelu kao što je starenje, ali imaju ulogu i u aterosklerozi, upalnim, neurodegenerativnim te malignim bolestima. S druge strane, molekule i enzimske sustave koji mogu donirati elektron slobodnom radikalu i na taj ga način sigurno neutralizirati nazivamo antioksidansima. Neke od njih, npr. glutation i ubikvinol, ljudsko tijelo proizvodi samostalno, a druge unosimo prehranom2. Najpoznatiji od njih su: vitamini C i E*, β-karoten i ostali karotenoidi, minerali cink, selen, mangan i bakar te polifenoli (u koje ubrajamo fenolne kiseline, flavonoide, antocijane itd.).

S nadoknadom antioksidansa nastaju i druge pogodnosti

Kada antioksidansi ne uspiju neutralizirati slobodne radikale, nastaju različita oštećenja na staničnoj razini koja jednim imenom nazivamo oksidacijski stres. On je važan čimbenik u patofiziologiji mnogih nezaraznih kroničnih bolesti današnjice. Prevencija bolesti zasniva se na izbjegavanju rizičnih čimbenika, njegovanju zdravog načina života, redovitoj tjelovježbi, prestanku konzumacije alkohola i pušenja te raznovrsnoj prehrani. Zajedno s raznovrsnom prehranom važne su i namirnice bogate antioksidansima i vitaminima** koji pridonose normalnom funkcioniranju svih organskih sustava, od imunosnoga, probavnog i krvožilnog do živčanog i ostalih.

Koje namirnice sadržavaju najviše antioksidansa?

Antioksidanse najviše unosimo hranom, a toga nekad uopće nismo svjesni. Prednost konzumacije antioksidansa iz hrane je u tome šte ne unosimo samo jedan nutrijent, nego i ostale makro- i mikronutrijente koji udruženi postižu bolju apsorpciju i iskoristivost u organizmu. U samo jednoj jabuci, uz vitamin C, nalaze se i snažni antioksidansi poput kvercetina, katehina i klorogenske kiseline3. Kvercetin je polifenol poznat po inhibiciji histaminskog odgovora i protuupalnom učinku4.

Solgar Quercetin Complex sadržava dva antioksidansa – kvercetin i vitamin C zajedno s bromelainom koji povećava bioraspoloživost kvercetina. Bobičasto voće je hrana iznimno bogata antioksidansima. Borovnica, malina, kupina, jagoda, crni i crveni ribiz imaju visoki sadržaj polifenola, antocijana i vitamina C uz nisku kalorijsku vrijednost5. Bilo koje od navedenog voća može poslužiti kao odličan međuobrok za dnevnu nadoknadu vitamina, minerala i antioksidansa. Ako želimo potražiti antioksidanse među orašastim plodovima, najveći udio imaju lješnjaci, orasi pekan i kesteni6. Također, ne smijemo zaboraviti zeleno lisnato povrće bogato antioksidansima – kelj, blitvu ili špinat. Kada ne možemo osigurati raznovrsnu nadoknadu antioksidansa, poslužiti mogu i dodatci prehrani.

Solgar Advanced Antioxidant Formula, uz vitamine C i E, cink, selen, bakar i mangan, sadržava i antioksidanse iz prirodnih izvora – listova zelenog čaja, crvenog vina, borove kore i ploda šipka.

Umjesto zaključka – recept za salatu bogatu antioksidansima

U zdjeli pomiješajte žlicu bučina ulja, balzamičnog octa, dvije žlice usitnjenih lješnjaka te malo soli i papra. Dodajte 100 g baby špinata, 100 g feta sira i šaku svježih borovnica. Sve dobro izmiješajte i zdravi međuobrok prepun antioksidansa je spreman.

 

* Vitamini C i E, cink, selen, mangan i bakar pridonose zaštiti stanica od oksidacijskog stresa.
** Vitamin C pridonosi normalnoj funkciji imunosnog sustava.
Važno je držati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

 

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=oxidative+stress, pristupljeno 24. svibnja 2023.
  2. Lobo, V., Patil, A., Phatak, A., Chandra, N. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. Pharmacogn Rev. 2010: 4(8):118–126.
  3. Boyer, J., Liu, R. H. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J. 2004: 3:5.
  4. Mlcek, J., Jurikova, T., Skrovankova, S., Sochor, J. Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response. Molecules. 2016: 21(5):623.
  5. Gündeşli, M. A., Korkmaz, N., Okatan, V. Polyphenol content and antioxidant capacity of berries: A review. Int J Agric For Life Sci. 2019: 3(2):350-361.
  6. Blomhoff, R., Carlsen, M. H., Andersen, L.F., Jacobs, D.R. Jr. Health benefits of nuts: potential role of antioxidants. Br J Nutr. 2008: 99(2):447–8.