Prednosti omega-3 masnih kiselina kojima se niste nadali

Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u svakodnevnoj regulaciji raspoloženja, odnosno umanjenju osjećaja anksioznosti i depresije. 

article image

Osjećate li umor, razdražljivost ili tjeskobu, među prvim savjetima na koje ćete naići zasigurno će biti neki umirujući čaj, eterično ulje lavande, opuštajuća glazba ili šetnja u prirodi kako biste razbistrili misli. No jeste li znali da jedan svakodnevni nutrijent također može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije? To su omega-3 masne kiseline.

Sve je krenulo slučajnim opažanjem

Iako je korist unosa omega-3 masnih kiselina hranom i/ili dodacima prehrani za zdravlje mozga, srca i krvnih žila svima dobro poznata, statistike pokazuju da čak 68 % odraslih i 95 % djece u SAD-u ne konzumira dovoljno omega-3 masnih kiselina u svojoj prehrani1. S druge strane, primijetilo se da populacije koje hranom unose dovoljno omega-3 masnih kiselina, ne samo da manje obolijevaju od bolesti srca i krvožilnog sustava, nego i od još jedne pošasti suvremenog doba – depresije2. To otkriće pokrenulo je lavinu istraživanja o utjecaju omega-3 masnih kiselina na depresiju u posljednjih dvadesetak godina.

Skretanje iz „proupalnog“ u protuupalno

Razumijevanje bolesti i stanja kao što su anksioznost i depresija mijenjalo se kroz povijest. Od jednostavnih teorija prema kojima nedostaje jedan ili više neurotransmitera u sinapsi, depresija i ostale psihičke bolesti počinju se shvaćati puno kompleksnije. U pozadini tih procesa često je uključena i upalna komponenta3,4. Iako točan mehanizam djelovanja omega-3 masnih kiselina na raspoloženje i psihu nije poznat, njihovo protuupalno djelovanje, važnost za izgradnju staničnih membrana i prisutnost visokih koncentracija DHA u mozgu zasigurno utječu na patofiziološke procese u mnogim psihičkim bolestima5.

Podrška i zdravima i bolesnima

Brojna istraživanja pokazuju benefite suplementacije omega-3 masnim kiselinama na psihičko zdravlje i kod zdravih i kod oboljelih. U jednom od njih, studenti koji su uzimali omega-3 kapsule nekoliko tjedana prije ispita bili su manje anksiozni od onih koji su dobivali placebo6. U drugom istraživanju, pacijenti koji već jesu na terapiji antipsihotikom i koji su uz to koristili omega-3 kapsule, osjećali su se manje konfuzno, depresivno i umorno od onih koji nisu uzimali omege uz svoju standardnu terapiju7. Meta-analiza iz 2019. godine koja je uključila 26 studija, pokazala je da unos omega-3 masnih kiselina s više od 60 % EPA u formulaciji ima povoljne učinke na smanjenje simptoma depresije8.

Omega-3 kao potpora „wellbeingu“

U kontekstu sinergije mentalnog i fizičkog zdravlja te općenito zadovoljstva vlastitim životom, otpornost na stres i pozitivne emocije jedni su od temelja blagostanja (eng. „wellbeing“). Anksioznost i depresija predstavljaju veliku ugrozu tom temelju. Sva dostupna istraživanja pozicioniraju omega-3 masne kiseline kao odličnu hranu za mozak i značajnu pomoć u poboljšanju simptoma anksioznosti i depresije.

  1. https://www.nutraingredients-usa.com/Article/2021/05/24/Study-finds-most-Americans-low-in-omega-3-fatty-acids-could-impact-mood. Pristupljeno 25. siječnja 2023. 
  2. Grosso, G., Galvano, F., Marventano, S., et al. Omega-3 fatty acids and depression: scientific evidence and biological mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2014: 2014:313570. 

  3. Hirschfeld, R.M., History and evolution of the monoamine hypothesis of depression. J Clin Psychiatry. 2000: 61(6):46. 

  4. Beurel, E., Toups, M., Nemeroff, C.B. The Bidirectional Relationship of Depression and Inflammation: Double Trouble. Neuron. 2020: 107(2):234256. 

  5. Vranešić Bender, D. Omega-3 masne kiseline – svojstva i djelovanje, Medix, 2011: 17:9293 

  6. Kiecolt-Glaser, J.K., Belury, M.A., Andridge, R., Malarkey, W.B., Glaser, R.. Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial. Brain Behav Immun. 2011: 25(8):17251734. 

  7. Robinson, D.G., Gallego, J.A., John, M., et al. A potential role for adjunctive omega-3 polyunsaturated fatty acids for depression and anxiety symptoms in recent onset psychosis: Results from a 16 week randomized placebo-controlled trial for participants concurrently treated with risperidone. Schizophr Res. 2019: 204:295303. 

  8. Liao, Y., Xie, B., Zhang, H., et al. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry. 2019: 9(1):190. 
 
Podijeli: