#TESTISIrajse da par ostane par

U Movemberu se sjetite da bolest ne bira godine i zanimanje. Napravite prave, trajne promjene! 

article image

Bolest ne bira!

Svi smo dužni misliti na svoje zdravlje. Jeste li znali da je rak testisa najčešći tumor koji zahvaća muškarce mlađe životne dobi – od 15 do 35?1 Od ostalih karcinoma tipičnih za mušku populaciju, rak prostate drugi je najučestaliji rak u Hrvata. Gotovo da nije zabilježen prije 40. godine, ali zato nakon 50. njegova pojavnost naglo raste.2 Rak testisa i prostate bolesti su koje ne biraju dob ili zanimanje. Pogađaju mlade i stare, vatrogasce i suce, a važno je to da su oba raka vrlo izlječivi ako se otkriju u ranim fazama.3 Što nam je dakle činiti? Misliti na svoje zdravlje – redovito!

#testisiraj se…redovito

Što znači misliti na svoje zdravlje? Živjeti u ravnoteži! Raditi vrijedno, ali ne nauštrb svog psihičkog i fizičkog zdravlja. Uživati, ali umjereno, koliko naše tijelo može probaviti. Ostati aktivnima cijelog života i svjesni da namirnice koje biramo doslovno grade naš jedini dom – naše tijelo!

Naravno, zdravlje nije u potpunosti u našim rukama. Genetika i neki okolišni uvjeti mogu utjecati na razvoj nekih bolesti poput raka testisa i prostate. Zato je toliko važno redovito posjećivati liječnika. Prema nekim procjenama, muškarci u 30-ima bi svake dvije godine trebali odlaziti na liječnički pregled, dok bi muškarci nakon 40.4 to trebali činiti jednom godišnje. S druge strane, rak testisa zahvaća mlađu populaciju – od 15 do 35 koja ne posjećuje liječnika toliko često. Upravo su zato samokontrole ključne. Uzimaju dvije minute više vremena pod tušem, koje se mogu stostruko isplatiti. Opipavanjem testisa i traženjem tvrdih kvržica, neprirodnih oteklina i konzistencije te bolnih mjesta možemo samostalno otkriti tumor u ranoj fazi i time značajno utjecati na mogućnost izlječenja!5

Mislite na nutrijente važne za muško zdravlje!

Kad je riječ o zdravlju, polazišna točka gotovo bi uvijek trebala biti tanjur, odnosno ono što unosimo u vlastiti organizam. Važnost odabira nutrijenata ne opada, već raste – i to iz godine u godinu našeg života. Za muško zdravlje osobito je važan cink jer doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji kao i održavanju normalne razine testosterona u krvi.

U sklopu Movembera, do kraja studenog nabavite Solgar Cink Kelat* i Cink Pikolinat* po 15 % nižoj cijeni u svim ljekarnama i odabranim online prodavaonicama.

*Cink pridonosi normalnom funkcioniranju imunosnog sustava. Na zaboravite na važnost uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

  1. http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/genitourinarne-bolesti/rak-spolnog-i-mokracnog-sustava/rak-sjemenika
  2. https://hlpr.hr/rak/vijest/rak-prostate
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/testicular-cancer-vs-prostate-cancer#summary
  4. https://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2019/survey-men-avoiding-doctors.html
  5. http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/genitourinarne-bolesti/rak-spolnog-i-mokracnog-sustava/rak-sjemenika

 

 
Podijeli: