Ispovijest gđe Brigite Flojhar o borbi s rakom dojke

 „Rano otkrivanje zloćudne bolesti doista znači imati veliku prednost u borbi protiv nje.“

article image

Ma kako je to moguće? Pa sve je uvijek bilo u redu, ništa me nije boljelo…

Moja priča započinje jednog divnog toplog dana na kraju ljeta 2019. godine. Osjećala sam se odlično, plivala na svom Pagu i uživala u društvu svojih prijateljica i prijatelja. No, jedne noći, napipala sam kvržicu i otišla svom prijatelju specijalistu na pregled baš u gradu Pagu. Napravili smo ultrazvuk. Bio je jako ozbiljan i rekao mi je: „Molim te, idi u Zadar odmah sutra privatno napraviti mamografiju.“ Sjećam se tog dana kao da je bilo jučer. Na nalazu je pisalo “Visoko suspektno, hitna obrada onkologa!”. Stajala sam i gledala u taj papir. Ma kako je to moguće? Pa sve je uvijek bilo u redu, ništa me nije boljelo, nikakve vidljive promjene nisam uočila. Odmah sam otišla u Zagreb. Već to popodne sve je krenulo strelovitom brzinom. Prve preglede obavila sam na Klinici za tumore – Core biopsiju čiji sam rezultat dobila točno na svoj 49. rođendan. Prvo sam s djecom slavila rođendan i onda otišla po nalaz. Kako sam primila jako loše vijesti?

Postoji problem. Što se da učiniti s njim?

Vrlo smireno sam prihvatila konačnu potvrdu bolesti nakon svih potrebnih obrada kako bi se potvrdila sumnja i uspostavila konačna dijagnoza. Ni danas ne znam jel' razlog tome neki poseban mehanizam uma ili se radi naprosto o mojoj osobnosti. Pri tome ne mislim za sebe da spadam među mirne osobe, dapače, ali tijekom života naučena sam da u teškim trenucima reagiram proaktivno, u stilu – postoji problem – što se da učiniti s njim? Stala sam, razmislila i javila se odmah mojoj prijateljici Ljiljani Vukoti iz Udruge Sve za Nju. Ona mi je objasnila načine liječenja, dala savjete i ponudila psihološku pomoć.

Svako iščekivanje konačnih rezultata bilo je atak na psihu

Odlučila sam se za liječenje u KBC-u Rebro. Nakon timske obrade i konzilija, započela sam neoadjuvantno liječenje kemoterapijama u nadi da će se moj tumor smanjiti i da će postati operabilan. Nažalost, ustanovljene su mi i metastaze na limfnim čvorovima i to veliki broj. Tek nakon mukotrpnih šest mjeseci primanja kemoterapija i pametnih lijekova istovremeno, moja onkologica i ja smo postigle cilj. Mogla sam na operaciju dojke (mastektomiju i disekciju svih limfnih čvorova). Cijelo vrijeme sam svaki tjedan intravenozno primala dvije vrste pametnih lijekova, čekala da se umire komplikacije od dviju teških operacija i da mogu krenuti i na zračenje. Zbog raznih simptoma i pojedinih nalaza, prošla sam prilično stresno razdoblje jer se tijekom liječenja više puta sumnjalo na proširenje bolesti, odnosno na metastaze na raznim organima, što se na kraju pokazalo netočnim. Ipak, svako iščekivanje konačnih rezultata je bilo atak na psihu. Suočeni ste sa fatalnim ishodom i nemogućnošću da bilo što promijenite.

Pozitivan pogled u budućnost i ljubav prema najbližima

Što se tiče raznih senzacija u tijelu tijekom liječenja, u vidu bolova i svega što prati kemoterapiju i zračenje, mislim da je pozitivan pogled u budućnost i ljubav prema najbližima učinila iste snošljivijima. S obzirom na jako agresivi oblik tumora, moja onkologica i ja odlučile smo sudjelovati u još jednoj studiji iz Amerike s potpuno novim lijekom, koji ima drugačiji mehanizam djelovanja nego lijekovi koji su na listi lijekova u Hrvatskoj. Podnosim ga dosta teško jer ima puno nuspojava, a moj je organizam jako iscrpljen. Također sam na hormonalnoj terapiji kako bi se smanjio rizik od recidiva. Terapija kod mene izaziva bolove u kostima i priličan problem s nesanicom. Terapija može izazvati čitav niz drugih negativnih nuspojava, vrlo različito je od organizma do organizma. Ipak, ja sam se odlučila za protokolarni oblik liječenje suvremene medicine i nastavljam s terapijom u dobroj vjeri da će biti maksimalno učinkovita. 

Pokušala sam na sve načine živjeti život, a ne bolest i mislim da sam uspjela u tome.

Smatram da je psiha jedan od ključnijih faktora tijekom i nakon liječenja od karcinoma. Za sve koji nemaju dovoljno načina da pronađu, zahvaljujući sebi ili svojim najbližima, psihološku snagu potrebnu za kvalitetniju borbu u ovakvoj bitki, savjetovala bih pomoć stručnjaka. Najvažnije je imati povjerenje u liječnike i moram priznati, moja onkologica je uz mene stalno i to sada već pune 2,5 godine. Meni su najveća podrška bila moja tri sina i istinski prijatelji koji su iskazali pomoć na razne načine, kao i mnogi znani i neznani ljudi. Također, velika pomoć za sve oboljele su udruge, konkretno za žene oboljele od karcinoma dojke istaknula bih udruge “ Nisi sama, ideš s nama” i “Sve za nju”. Ono što bih dodala, a meni je također pomoglo, da dio fokusa prebacite s bolesti na nešto drugo. Nešto što će vam dati novi smisao svakodnevnici koja je u takvim okolnostima teška, ali izdrživa. U tom smislu pokušala sam na sve načine živjeti život, a ne bolest i mislim da sam uspjela u tome.

Dođete do zaključka da su promjene nužne

Tijekom kemoterapije i zračenja, bila sam uvjerena da ću, odmah po završetku, promijeniti puno toga. Gotovo sve žene koje sam upoznala tijekom liječenja, bile su osobe koje su previše toga nosile na svojim leđima, živjele stresno i sebe stavljale na kraj prioriteta. To i danas, kao laik, smatram glavnim okidačem za razne bolesti pa i ove. I da, ovakva lekcija vas itekako suoči s vlastitim pogrešnim postavkama kao i s percepcijama naspram ljudi oko vas. Dakle, logično, dođete do zaključka da su promjene nužne. Ipak, to je proces mijenjanja sebe koji zahtijeva vrijeme i to duže nego što u početku mislimo. Radim na tome, ali ne ovisi sve o vama već i o životnim okolnostima u kojima se nalazite i koje vam i dalje nalažu mnoge stvari…

Idite redovito na pretrage!

Na kraju bih svima dala savjet – idite redovito na pretrage! Rano otkrivanje zloćudne bolesti doista znači imati veliku prednost u borbi protiv nje. Svim oboljelima želim ozdravljenje, a ostalima zdrav, sretan i uspješan životni put.

           

 


 

U listopadu nabavite Solgar Skin, Nails and Hair Formulu u bilo kojoj ljekarni, a od svake prodane bočice, donirat ćemo 10 kuna udrugama Europa Donna Hrvatska za psihološku pomoć oboljelima od karcinoma dojke i Nismo same za projekt besplatnog prijevoza taksijem na kemoterapiju.

Više o kampanji na poveznici.

Podijeli: