Čudesni proteini

Protein je vrijedan dodatak svakoj prehrani.

article image

Vitamini poput vitamina A, C i E oduvijek su se smatrali najvažnijim hranjivim tvarima za sjajnu kožu, sjajnu kosu i snažne nokte, ali jeste li znali da proteini podjednako doprinose da se osjećate i izgledate vrhunski u svako vrijeme?

Protein je najzastupljenija tvar u tijelu nakon vode i ima važne uloge u našem tijelu, uključujući održavanje dobrog mišićnog tonusa, formiranje zdrave kože, noktiju i kose te potporu imunološkom sustavu. Zapravo, nedostatak prehrambenih proteina povezan je s znakovima preranog starenja, uključujući pojavu sitnih linija i bora, strija te stanjivanja kose.

Proteini se sastoje od kombinacije aminokiselina, od kojih ljudsko tijelo zahtijeva čak 22. Osam od njih nazivamo "esencijalnim", jer ih tijelo ne može samo sintetizirati, nego ih se mora unositi prehranom. Hrana koja sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina (jaja, mliječni proizvodi, meso i perad) smatra se hranom koja sadrži potpune proteine.

Protein sirutke (whey) je izvor potpunih proteina koji je vrijedan dodatak svakoj prehrani.  Whey je prirodni protein koji se nalazi u mlijeku krava i lako se probavlja te ne sadrži masnoću ili laktozu. Whey je lako dodati u svaku prehranu. Može se dodavati u smoothije i shakeove, ili se može koristiti u umacima, slanim jelima, kolačima i drugim slasticama.

Whey je proučavan zbog sposobnosti da održava mišićnu masu tijela (olakšavajući gubitak viška tjelesne masti), za zdravlje kostiju i kao svojstvo protiv starenja.

Dodavanje whey proteina u prehranu ima smisla za svakoga tko želi podržati svoje zdravlje i održati zdravi sjaj.

Podijeli: