Facebook

SOLGAR ambasador - Goran Čolak

 

Novi rekord!

Solgarov ambasador Goran Čolak u sklopu projekta  POGLED U PLAVO na manifestaciji odžanoj 20.06. na Viru oborio je Gunnessov rekord 2104 . u disciplini Apnea 02 izdržavši nevjerojatnih  23.01 minute bez disanja ispod površine vode.

Natjecanje se održalo pred nekoliko tisuća gledatelja  koji su kao i mnogo puta do sada u nevjerici gledali Granovo obaranje rekorda.

Inače projekt „ Pogled u plavo" nastoji promovirati ljepote hrvatskog podmorja, ronjenje i ronilačke lokacije kao atraktivnu turističku ponudu Hrvatske, a cijeli se spektakl odvijao pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma. Pritom, sav prihod od ovog događaja namijenjen je stradalima u katastrofalnim poplavama u Slavoniji.Goran Čolak postavio novi Guinnessov rekord u ronjenju na dah s prethodnim disanjem čistog kisika

Na završnoj manifestaciji Projekta „Pogled u plavo“ u nedjelju, 29. rujna 2013. na Trgu bana J. Jelačića, Goran Čolak, rekorder i svjetski prvak u ronjenju na dah postavio je novi Guinnessov rekord u ronjenju na dah s prethodnim disanjem čistog kisika koji sada iznosi 22min i 30sek.

Usprkos iznimno lošim vremenskim uvjetima, kiši i temperaturi od samo 12 stupnjeva, organizator Projekta RK HRVI Nemo Adriatic uspio je osigurati potrebne uvjete za postavljanje rekorda, zagrijavanjem bazena na potrebnih 27 stupnjeva.

Zahvaljujući posebnoj višemjesečnoj pripremi pod nadzorom trenera Ivana Drviša i visokoj motivaciji, Goran je unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima uspio postaviti novi rekord, što je samo jedan u nizu njegovih sportskih uspjeha u ovoj godini.

Pokrovitelj događaja bio je gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Bandić, koji je i osobno došao iskazati podršku Goranu pri postavljanju rekorda.

Obaranjem Guinnessovog rekorda u ronjenju na dah završena je prva faza projekta „Pogled u plavo-promocija ronjenja u Hrvatskoj“ i započinju pripreme za drugu fazu projekta „Pogled u plavo–promocija Hrvatske kroz ronjenje“ koja će započeti iduće godine u veljači na turističkom sajmu Fr.e.e u Munchenu na kojemu je Hrvatska zemlja partner. Budući da je projektu cilj promocija ronjenja i Republike Hrvatske kao turističke destinacije, te očuvanje okoliša, Goran Čolak će se uključiti i u daljnje aktivnosti projekta.


Svjetsko bazensko prvenstvo u ronjenju na dah (federacija AIDA)

Individual AIDA pool World Championships

Beograd (Srbija) od 21. do 30. lipnja 2013. godine

Na upravo završenom Svjetskom bazenskom prvenstvu u ronjenju na dah po federaciji AIDA koje se održavalo u Beogradu (Srbija) od 21. do 30. lipnja 2013. godine hrvatska  reprezentacija u ronjenju na dah bila je uvjerljivo najuspješnija reprezentacija na natjecanju. Tome je svojim iznimnim rezultatima najveći doprinos dao naš najuspješniji ronilac na dah Goran Čolak. Osim Gorana Čolaka za reprezentaciju su nastupili i Vanja Peleš, Katarina Turčinović te Lidija Lijić Vulić.

Na prvenstvu je sudjelovalo ukupno 146 natjecatelja iz 23 zemlje, a natjecanja su se odvijala u disciplinama:  dinamika bez peraja -DNF (ronjenje u dalj bez peraja), dinamika s perajama - DYN (ronjenje u dalj s perajama) i statika - STA (zadržavanje daha u mirovanju).

U do sada najjačoj konkurenciji najboljih ronilaca svijeta hrvatska reprezentacija je postigla izniman uspjeh osvojivši najveći broj odličja od svih zemalja u povijesti održavanja svjetskih prvenstava u ronjenju na dah (više od dvadeset godina). Hrvatskoj je pripalo šest medalja (tri zlatne, dvije srebrne i jedna brončana) te jedan impresivni svjetski rekord.

Po uspješnosti na ovome svjetskom prvenstvu slijede Rusi s pet medalja (tri zlatne i dvije brončane) i tri svjetska rekorda u ženskoj konkurenciji.

Goran Čolak ponovno je potvrdio da je najbolji ronilac na dah svijeta ostvarivši:

-       pobjedu u dinamici bez peraja s preronjenih 206 metara,

-       pobjedu u dinamici s perajama s duljinom novoga svjetskog rekorda od preronjenih 281 metar i

-       pobjedom u statici sa 8 minuta i 59 sekundi zadržavanja daha.

Goran je ovim rezultatima obranio titulu aktualnoga svjetskog prvaka u STA i DYN iz 2011. godine, čemu je na ovomu prvenstvu pridodao i titulu prvaka u DNF, što znači da je sljedećih dvije godine svjetski prvak svih bazenskih disciplina. To do sada nije uspjelo nijednomu roniocu na dah u muškoj konkurenciji. Osim pobjede u sve tri discipline Goran je na ovome prvenstvu srušio vlastiti svjetski rekord u disciplini dinamika s perajama (273 m) koji je postavio 2011. godine na prošlome svjetskom prvenstvu u Italiji (Lignano) za čak osam metara pa on sada iznosi 281 metar, pri čemu se ni prijašnjem rezultatu nijedan ronilac nije uspio približiti. Također, Goran je i aktualni svjetski timski prvak od 2012. godine. Timsko svjetsko prvenstvo upriličuje se po AIDA-i svake druge godine, a kao rezultat boduje se zbroj rezultata tri natjecatelja koji rone u daljinu s perajama (DYN), zadržavaju dah u mirovanju (STA) i rone u dubinu s nepromjenjenom težinom (CWT).

Osim uspjeha po AIDA federaciji Goran je i svjetski rekorder i prvak u dinamici s perajama po CMAS federaciji (250 m).

Rezultati natjecanja

Rezultati finala STA:

 1. Goran Čolak  CRO (8 min 59 sek)
 2. Giorgos Panagiotaksis GRE (8 min 46 sek - nacionalni rekord)
 3. Eugen Goettling  AUT (8 min 46 sek - nacionalni rekord)
 1.  Natalia Molchanova RUS (9 min 2 sek – svjetski rekord)
 2. Veronika Dittes AUT (7 min 44 sek - nacionalni rekord)
 3. Gabriela Grezlova CZE (6 min 54 sek - nacionalni rekord)

 

Rezultati finala DYN:                   

 1. Goran Čolak  CRO (281 m – svjetski rekord)
 2. Bubench Alexandr UKR (259 m - nacionalni rekord)
 3. Kostishe Alexandr  RUS (256 m - nacionalni rekord)
 1. Natalia Molchanova RUS (234 m – svjetski rekord)
 2. Ilaria Bonin ITA (233 m - nacionalni rekord)
 3. Katarina Turčinović CRO (212 m)


Rezultati finala DNF: 

 1. Goran Čolak  CRO (206 m – nacionalni rekord)
 2. Vanja Peleš CRO (200 m)
 3. Alexey Molchanov RUS (195 m - nacionalni rekord)
 1. Natalia Molchanova RUS (182 m – svjetski rekord)
 2. Katarina Turčinović CRO (175 m - nacionalni rekord)
 3. Amber Bourke AUS (164 m - nacionalni rekord)Goran Čolak

Goran Čolak vrhunski je ronilac u disciplini ronjenje na dah, aktualni svjetski i europski prvak te jedan od najboljih hrvatskih sportaša.

Jedan za drugim, niže profesionalne uspjehe u Hrvatskoj i svijetu. Nositelj je 2 svjetska i 25 nacionalnih rekorda, a do sada je osvojio 36 zlatnih medalja. Nositelj je i najboljeg svjetskog rezultata CMAS (Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques) asocijacije. Status nepobjedivog potvrdio je na prestižnom natjecanju u Dubaiju 2011. gdje je titulu najboljeg osvojio vremenom 7.01.

Velika sportska postignuća:

 • aktulni svjetski prvak
 • aktualno europski prvak
 • prvak Hrvatske 2007, 2008, 2009, 2010
 • pobjednik Kupa Hrvatske 2007, 2008, 2009, 2010
 • 2 CMAS međunarodna rekorda
 • 25 nacionalnih rekorda
 • 36 zlatnih medalja
 • nominacija za sportaša grada Zagreba 2009. i 2010.
 • nominacija za sportaša Hrvatske 2009. i 2010.

Biografija

Goran Čolak rođen je 24. travnja 1983. u Zagrebu. Natjecateljskim ronjenjem na dah počeo se baviti prije pet godina, nakon što je završio školu ronjenja u Ronilačkom centru Geronimo. Uskoro je postigao najbolje rezultate na svjetskim natjecanjima i svakako je najbolji hrvatski ronilac na dah.

Srušio je nacionalne rekorde više od 30 puta i vlasnik je najboljeg svjetskog rezultata CMAS asocijacije. Trenutno je svjetski i europski prvak u ronjenju na dah s perajama. Neporažen je u posljednjih 30 svjetskih i europskih natjecanja.

Čolaka je  Hrvatski olimpijski odbor nominirao za najboljeg sportaša Hrvatske dvije godine zaredom (2009. i 2010.). Također je nominiran za najboljeg sportaša grada Zagreba 2009. i 2010. godine.

Osim sportskih dostignuća, Čolak je usmjeren i na ona akademska na studiju Kineziološkog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kao fizioterapeut popodnevima, nakon treninga, svakodnevno posjećuje desetak pacijenata.

"My life is dedicated to freediving, braking records, redefining my own limits and enjoying the experience along the way."

G. Čolak