Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Žensko zdravlje

Žensko zdravlje: kako spriječiti i rano otkriti karcinom dojke?

Rak dojke zloćudna je bolest koja nastaje kada se stanice tkiva „otmu″ kontroli i promjene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti. 1,2  Najčešće se pojavljuje nakon menopauze u žena starijih od 50 godina, iako se može pojaviti i kod muškaraca, ali u samo 1 % od ukupno oboljelih. 2  Svaka deseta žena u Hrvatskoj oboljet će od raka dojke, što ga čini najčešćim tumorom u žena. 3

Rano otkivanje je ključno

Najraniji stadij raka je ograničen unutar kanalića ili režnjića dojke i nije se proširio u zdravo tkivo dojke. Proširenje u zdravo tkivo dojke ili u limfne čvorove i organe označava invazivni stadij raka.2  Iznimno je važno u što ranijem stadiju otkriti rak. Rak dojke izlječiv je u 98 % slučajeva ako ga na vrijeme otkrijemo.  Uz uznapredovali stadij bolesti postotak petogodišnjeg preživljavanja je znatno manji (35 ‒ 75 %).3

Samopregled dojki – rutina koja se ne preskače

Iznimno je važno već u ranim dvadesetima osvijestiti važnost samopregleda dojki. To je najčešće prvi, najjednostavniji  i najkraći način prepoznavanja mogućih promjena. Samopregled je potrebno obaviti samo jedanput na mjesec, tjedan dana od početka menstruacije.  Žene koje nemaju menstruaciju ili dojilje trebaju ga obaviti uvijek isti dan u mjesecu, što povećava dosljednost provedbe. Samopregled treba sadržavati dva dijela: promatranje izgleda i opipavanja tkiva dojki. Najbolje i najlakše ga je uvrstiti u svoju rutinu tuširanja u tri koraka:

1. Ispred zrcala

Stavite ruke na bokove, stisnite prema unutra i stegnite prsne mišiće. Promotrite svoje grudi u zrcalu i potražite bilo kakvu promjenu. Zatim podignite ruke iznad glave te ponovno promotrite dojke sa svih strana. Promjene mogu biti u tkivu, koži, bradavici dojke ( crvenilo, izbočenja, uvlačenja kože…).

2. Ispod tuša

Malim kružnim pokretima mokrim prstima detaljno i polako prelazite preko dojki. Nemojte preskočiti prostor između i iznad dojki te pazušnu jamu. Provjerite postoji li tvrdi čvor ili zadebljanje.

3. U ležećem položaju

Kako biste što bolje otkrili tkivo dojke,  stavite jastuk ispod ramena i ruku iznad glave. Ispruženim prstima suprotne ruke pritiskujte dojku krećući se kružno po cijeloj dojci. Najprije vrlo nježnim pritiskom, zatim srednjim pa čvrstim kako biste osjetili promjene u dubljem tkivu. Sve te korake ponovite i na drugoj dojci. Završite pregled opipavanjem područja ispod pazuha.

 

samopregled

 

Važno je istaknuti da su ženske grudi građene od tkiva punih „grudica″ i da će ispočetka sve djelovati sumnjivo i pomalo uznemiravajuće, što je sasvim normalno. To je vještina koja se uči s vremenom te ju je vrlo važno provoditi  redovito jer se samo tako mogu uočiti moguće promjene kojih prije nije bilo.4,5

Nacionalni program ranog otkivanja raka dojke

Samopregled dojki pruža ženama osjećaj kontrole nad vlastitim zdravljem. No, nije  samostalna metoda probira. Uvijek treba obavljati i redovite mamografske,  ultrazvučnei liječničkepreglede. Takav cjeloviti pristup onda znatno povećava i poboljšava rano otkivanje raka. Pokazalo se da se u sklopu Nacionalnog programa ranog otkivanja raka dojke povećao udio slučajeva u ranom stadiju,  a smanjio broj otkrivenih uznapredovalih stadija raka s prisutnim  metastazama.1  Probirna mamografija može pomoći u ranom otkrivanju raka prije pojave prvih simptoma. Zato ne ignorirajte pozive nego se odazovite.

Rizični čimbenici i potencijalni simptomi

Postoje rizični čimbenici koji utječu na pojavnost raka dojke, ali oni nisu pravilo. Veća životna dob, prethodni rak dojke, obiteljska anamneza te genska predispozicija neki od rizičnih čimbenika. U ranim stadijima raka simptomi su vrlo rijetki. U 80 % slučajeva žena sama otkrije kvržicu na dojci koja je na opip drukčija od okolnog tkiva i to je najčešće prvi simptom.Iako kvržice ne bole, mogu se pojaviti bol i osjetljivost. Promjene u izgledu dojki i/ili bradavicama, promjene na koži znak su za odlazak liječniku. Iako su te promjene često dobroćudne, vrlo je važno sve provjeriti.7

Smanjenje rizika

Povećanje razine tjelesne aktivnosti i smanjenje vremena sjedenja smanjit će rizik od raka dojke. Rezultati studija dosljedni su za sve vrste i stadije bolesti. 10  Raznolika i zdrava prehrana isto tako može smanjiti rizik. U svoju prehranu uvrstite  prirodne i neprerađene namirnice kada je god to moguće. 11

Niste same ‒ prihvatite pomoć

Uz fizičke posljedice, rak dojke uzrokuje i psihološke posljedice. Prihvaćanje pomoći nije znak slabosti, nego hrabrosti. Europa Donna krovna je udruga u Hrvatskoj za borbu protiv raka dojke. To je neprofitna i neovisna organizacija koja promiče razvoj svijesti žena o raku dojke.8 Postoje i mnoge druge udruge koje su uglavnom osnovale žene koje su prebrodile rak dojke. Takav oblik potpore i pomoći vrlo je važan jer vam upravo žene koje su prošle takav put mogu i najbolje pomoći. Nadahnite se njihovim primjerima! Udruga Nismo same pruža logističku, psihosocijalnu, informativnu pomoć ne samo ženama, nego i članovima njihovih obitelji. 9

Solgar Hrvatska već deset godina surađuje s udrugom Europa Donna, a od prošle godine s udrugom Nismo same. Suradnja se provodi tako što se od svake prodane bočice Solgar Skin, Nails and Hair Salvus donira udrugama 1 euro za psihološku pomoć oboljelima od raka te financiranje projekta besplatnog prijevoza taksijem na kemoterapiju.

 

Važno je držati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

 

  1. https://www.hzjz.hr/news-2/nacionalni-dan-borbe-protiv-raka-dojke-dan-ruzicaste-vrpce-2/, pristupljeno 5. listopada 2023.
  2. https://www.esmo.org/content/download/65113/1174049/1/ESMO-HR-Rak-Dojke-Vodic-za-Pacijente.pdf, pristupljeno 5. listopada 2023.
  3. https://hlpr.hr/rak/vijest/rak-dojke, pristupljeno 5. listopada 2023.
  4. https://www.breastcancer.org/screening-testing/breast-self-exam-bse, pristupljeno 5. listopada 2023.
  5. https://europadonna.hr/rak-dojke/samopregled/, pristupljeno 5. listopada 2023.
  6. http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/specificne-bolesti-zena/bolesti-dojke/rak-dojke, pristupljeno 6. listopada 2023.
  7. https://www.cancer.org/cancer/types/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-cancer-signs-and-symptoms.html,  pristupljeno 6. listopada 2023.
  8. https://europadonna.hr/, pristupljeno 6. listopada 2023.
  9. https://nismosame.com/o-nama/o-udruzi/, pristupljeno 6. listopada 2023.
  10. https://www.cybermed.hrvijestiveca_tjelesna_aktivnost_i_krace_vrijeme_sjedenja_mogu_smanjiti_rizik_od_raka_dojke,  pristupljeno 6. listopada 2023.
  11. https://www.breastcanceruk.org.uk/reduce-your-risk-old/diet/, pristupljeno 6. listopada 2023.